Iedereen weet dat het van belang is om dagelijks voldoende groenten en fruit binnen te krijgen. Het algemene voedingsadvies is om dagelijks minimaal 250 gram groenten en 200 gram fruit (zo’n 2 stuks) te eten. Deze hoeveelheden zijn echt een minimum en vanuit Orthomoleculair oogpunt raden wij zelf vaak 400 gram groenten per dag aan. Wij leggen jouw hieronder graag uit waarom het eten van planten (groenten, fruit, noten, zaden en kruiden) nu zo belangrijk is. Ook lichten wij in deze blog de stof Quercetine, welke in verschillende planten voorkomt, uit.
Vitaminen, mineralen en… Polyfenolen!
Veel mensen weten dat groenten en fruit van belang zijn voor onze gezondheid door de vitaminen, mineralen en vezels die deze voedingsmiddelen bevatten. Toch zijn er nog meer redenen waarom groenten, fruit en ook noten, zaden en kruiden zo belangrijk zijn voor onze gezondheid. Zij bevatten namelijk polyfenolen. Polyfenolen zijn chemische verbindingen die van nature voorkomen in planten en een krachtige antioxidatieve werking hebben.
Wat is een antioxidant?
Het woord antioxidant betekent letterlijk ‘tegen oxideren’. Iets gaat oxideren wanneer het in aanraking komt met zuurstof. Een duidelijk voorbeeld is dat van een ijzeren hekwerk dat op den duur gaat roesten. Door oxidatie kunnen belangrijke moleculen in onze cellen, die verantwoordelijk zijn voor vele vitale lichaamsprocessen, beschadigd raken. Je wilt natuurlijk niet dat jouw lichaam gaat ‘roesten’. Een antioxidant beschermt ons lichaam dus tegen het proces van oxideren.
Polyfenolen zijn onder te verdelen in verschillende groepen, zo heb je flavonoïden, taninen en liganen. Bekende polyfenolen zijn Apigenine, Kaemferol, Epicatechine, Resveratrol en Quercetine. Flavonoïden vormen de grootste groep polyfenolen. Er zijn meer dan 4000 flavonoïden bekend, vele daarvan zijn zogenaamde plantpigmenten. Zij geven bepaalde groenten en fruit hun kenmerkende kleur. De verschillende flavonoïden hebben uiteenlopende gezondheidseffecten.
Om te kijken wat polyfenolen nu precies zijn en wat zij doen willen wij de flavonoïde Quercetine onder de loep nemen.
Quercetine uitgelicht
Quercetine is een vetoplosbare flavonoïde welke beschikt over een geel pigment. De bronnen van Quercetine zijn wij onder andere citrusvruchten, bessen, bramen, appels, noten, thee, cacao, sperziebonen, kool, tomaten, uien, knoflook, bieslook, venkel, koriander en peper. Quercetine is een van de meest onderzochte flavonoïden en een veelzijdige en veelbelovende stof voor de preventie en behandeling van verschillende aandoeningen. Zo kan het als ondersteuning worden ingezet tegen:
- Algemene veroudering
- Hoge bloeddruk (hypertensie)
- Diabetes en de complicaties van diabetes
- Infectieziekten, waaronder luchtweg- en maagdarminfecties
- Astma
- PCOS (polycysteus ovariumsyndroom)
- Metabool syndroom
- Artherosclerose
- Hyperpermeabiliteit van de darmen (lekkende darm/leaky gut)
Verschillende onderzoeken rondom Quercetine laten zien dat het zelfs kan worden ingezet als ondersteuning bij Reumatoïde artritis, Alzheimer en kanker. Dit gaat echter niet meer over zelfzorg, maar vraagt medische behandeling van een arts.
Ook intensieve sporters kunnen baat hebben bij het gebruik van Quercetine. Iemand die veel en intensief sport heeft namelijk een grotere oxidantbelasting. Door de antioxidatieve en ontstekingsremmende werking van Quercetine is dit een mooie aanvulling voor sporters.
Voeding of supplement?
Zoals eerder genoemd zit Quercetine is veel verschillende soorten, groenten, fruit, noten en kruiden. Om de algehele gezondheid preventief te ondersteunen is het daarom van belang voldoende te variëren in de planten die je eet. Maakt dit tot een uitdaging voor jezelf! Probeer bijvoorbeeld om wekelijks 30 verschillende soorten planten te eten. Onder planten vallen dus zowel groenten en fruit, als ook noten, zaden en kruiden.
Wanneer je een bepaald gezondheidseffect wilt behalen is de juiste hoeveelheid Quercetine erg moeilijk binnen te krijgen met voeding alleen. Een supplement kan in dit geval uitkomst bieden. De dosering die hiervoor nodig is, is naar schatting 10 tot 60 keer hoger dan de hoeveelheid Quercetine die in voeding aanwezig is. Bij een dosering vanaf 150 mg per dag zijn significante effecten waarneembaar.
Doordat Quercetine breed inzetbaar is zijn interacties met geneesmiddel niet uitgesloten. Overweegt je Quercetine in te gaan nemen, maar gebruik je medicatie? Overleg dan altijd eerst met arts, apotheker of therapeut.
Bronnen:
https://www.voedingscentrum.nl/nl/gezond-eten-met-de-schijf-van-vijf/wat-staat-er-in-de-vakken-van-de-schijf-van-vijf/groente-en-fruit.aspx
https://mens-en-gezondheid.infonu.nl/gezonde-voeding/100120-wat-zijn-polyfenolen.html
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/bioflavono%C3%AFden https://www.orthokennis.nl/nutrienten/quercetine
https://www.orthokennis.nl/artikelen/quercetine-een-veelzijdig-biomolecuul
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32679549/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31905923/
https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31261749/