Spring naar de inhoud

Wereld Ei Dag

Elke 2e vrijdag in oktober is het Wereld Ei Dag, een dag waarop internationaal aandacht wordt geschonken aan het ei. Dit vonden wij een perfecte gelegenheid om ook eens wat extra aandacht aan het ei te besteden, want wat maakt een ei nu zo speciaal?

Het woord ‘ei’ zegt het eigenlijk al, eieren zitten bomvol eiwit. Een ander woord voor eiwit is proteïne. De naam proteïne is bedacht in 1839 en komt van het Griekse woord proteios, wat ‘essentieel’, ‘eerste’ en ook ‘belangrijkste’ betekent. Deze betekenis klopt, want eiwitten zijn de bouwstenen van ons lichaam. Onze lichaamsstructuren (denk aan spieren, pezen, bindweefsel, huid, etc.) zijn namelijk opgebouwd uit verschillende aminozuren. Een groepje aminozuren bij elkaar vormen een eiwit. Er bestaan essentiële en niet-essentiële aminozuren. De essentiële aminozuren kunnen wij enkel binnen krijgen via de voeding. De niet-essentiële aminozuren kan ons lichaam zelf aanmaken uit de essentiële aminozuren. Het is dus van groot belang om voldoende essentiële aminozuren via de voeding binnen te krijgen. Het mooie aan eieren, ze bevatten alle essentiële aminozuren! 

Het eigeel, oftewel de dooier, bestaat voor een groot deel uit vetten. Dit zijn voornamelijk onverzadigde vetten. Van onverzadigde vetten is bekend dat deze een positief effect hebben op onze gezondheid. Zoals veel mensen weten bevatten eieren ook cholesterol. Lang werd gedacht dat eieren ons cholesterolgehalte negatief beïnvloeden, maar inmiddels is het tegendeel bewezen. Zelfs wanneer u dagelijks een ei zou eten, heeft dit geen nadelig effect op de cholesterolwaarden. De inname van cholesterol via de voeding heeft geen directe link met een verhoogd cholesterol in het bloed. De lever (die voor 40% verantwoordelijk is voor de aanmaak van cholesterol) maakt namelijk minder cholesterol aan, naarmate we meer cholesterol binnen krijgen via de voeding. Uit grote onderzoeken blijkt tevens dat eieren de kans op vooral herseninfarcten en hersenbloedingen verlaagt. 

Het eigeel bevat naast vetten ook 2 sterke antioxidanten voor onze ogen. Dit zijn de antioxidanten luteïne en zeaxanthine. Hoe geler de dooier hoe meer van deze antioxidanten. Daarnaast zijn eieren een rijke bron van choline. Choline is de voorloperstof van lecithine en acetylcholine. Dit zijn belangrijke stoffen voor ons lichaam. Zo begeleidt lecithine de prikkeloverdracht in de hersenen en werkt acetylcholine op de parasympathicus. De parasympathicus is een zenuwstelsel in ons lichaam dat ervoor zorgt dat onze organen in een toestand van rust en herstel kunnen komen.

Naast eiwitten, vetten, antioxidanten en choline bevatten eieren ook nog verschillende vitaminen en mineralen. Zo bevatten eieren vitamine A, B2, B12, D, foliumzuur, ijzer en zink. 1 

Bij het kopen van eieren kan het wel belangrijk zijn om te letten op de afkomst. Onze voorkeur gaat uit naar biologische eieren, waarvan de kippen zowel biologisch gevoerd worden als vrije uitloop hebben. Doordat deze kippen gevarieerder eten zijn de eieren ook gevarieerder in voedingswaarden. Deze eieren beschikken hierdoor ook over een betere verhouding tussen omega-3 en omega-6 vetzuren. De dooier van deze eieren zal ook geler zijn dan die van niet vrije uitloop kippen. Tegenwoordig bestaan er ook omega-3 eieren. Deze kippen worden gevoerd met lijnzaad. 

Nog een leuk weetje, kippen met witte oorlellen leggen witte eieren en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren. Er hoeft hierbij geen verschil in kwaliteit van de eieren te zitten.

 

Bronnen:

  1. http://www.wereldeidagen.nl/
  2. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16988120/
  3. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/10426702/
  4. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19906248/
  5. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/12378041/
  6. https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0308814609003513
  7. https://naldc.nal.usda.gov/download/41808/PDF#:~:text=Compared%20to%20eggs%20of%20the,acids%20(P%20%3C%200.0001).
  8. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8857917/
  9. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23021013/
  10. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8120521/
  11. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27710205/