Spring naar de inhoud

Chlorofyl, een hot topic

Chlorofyl blad

De stof Chlorofyl is momenteel een hot topic. Op het populaire platform TikTok komt het regelmatig voorbij. Dit vonden wij erg interessant, want waarom ligt Chlorofyl momenteel zo onder de aandacht? Het schijnt te werken tegen acne? Wij hebben ons ingelezen en het een en ander uitgezocht over deze bijzondere stof. Dit vatten wij graag voor je samen in deze blog.

Wat is Chlorofyl?
Chlorofyl is de stof die planten en algen hun typische groene kleur geeft. Chlorofyl is daarom ook wel bekend onder de naam ‘bladgroen’ en zit in de zogenaamde bladgroenkorrels. Hierbij geldt, hoe donkerder groen het blad, hoe meer Chlorofyl de plant bevat. Deze stof werd in 1817 ontdekt door Joseph Caventou en Pierre Joseph Pelletier, twee Franse wetenschappers. Chlorofyl bij planten is van belang voor het uit kunnen voeren van fotosynthese. Bij fotosynthese worden zonlicht, water en kooldioxide omgezet in glucose en zuurstof. De groene kleur van Chlorofyl zorgt voor het goed op kunnen nemen van zonlicht.

Waarom Chlorofyl?
Bovengenoemde klinkt je wellicht bekend in de oren, aangezien dit tijdens de biologielessen op de middelbare school vast verteld is. Nu vraag je je wellicht af waarom Chlorofyl momenteel dan zo’n hot topic is. Dit komt door de veelzijdige werking van deze stof. Graag zetten wij een aantal van deze gezondheidsvoordelen voor je op een rij.

  • Chlorofyl werkt ontzurend: Een gezond voedingspatroon zou voor 20% uit zure voeding en voor 80% uit basische voeding moeten bestaan. Dit is belangrijk voor het goed functioneren van onze organen en lichaamsprocessen. Zure voedingsmiddelen zijn onder andere vlees, vis, eieren, peulvruchten en granen. Basische voedingsmiddelen zijn onder andere groenten, fruit en bepaalde noten en zaden. Het moderne Westerse voedingspatroon bevat helaas grotendeels verzurende voedingsmiddelen. Door te kiezen voor het eten van meer groenten en fruit (dus Chlorofyl) en minder verzurende producten kan het zuur/base evenwicht worden hersteld.
  • Chlorofyl werkt ontgiftend: Chlorofyl heeft de gezondheidsbevorderende eigenschap dat het toxische stoffen kan binden in de darm. Doordat Chlorofyl aan deze stoffen bindt kunnen deze niet worden opgenomen in ons bloed en zal het worden uitgescheiden met de ontlasting. Hierdoor wordt de schadelijke werking van deze toxische stoffen op lever en darm geremd. Deze eigenschap maakt dat Chlorofyl onder andere kan worden ingezet bij mensen die een bepaald dieet volgen, amalgaanvullingen laten verwijderen of veel medicijnen gebruiken.
  • Chlorofyl boost de spijsvertering: Spijsverteringsklachten zijn een veelvoorkomend probleem. Een traag werkend maagdarmstelsel gaat veelal gepaard met obstipatie, futloosheid, hoofdpijn en/of huidproblemen. Chlorofyl, uit voeding of suppletie, bevat een rijk spectrum aan vitamines, mineralen en overige spoorelementen. Hierdoor is het instaat de spijsvertering een boost te geven.
  • Chlorofyl tegen overgewicht: Toxische stoffen, zware metalen en xenobiotica kunnen worden opgeslagen in vetweefsel. Dit gebeurt wanneer onze uitscheidings- en ontgiftingsorganen deze stoffen, om welke reden dan ook, niet goed kunnen uitscheiden. Zoals hierboven genoemd is Chlorofyl een sterke binder van toxische stoffen. Het is dan ook van belang om kinderen al vroeg kennis te laten maken met Chlorofyl vanuit de voeding, want voorkomen is beter dan genezen.
  • Chlorofyl bij spierkramp: Regelmatig last hebben van spierkrampen kan duiden op een tekort aan magnesium. Magnesium is naast water en zuurstof een van de belangrijkste stoffen voor ons lichaam en een tekort ligt al snel op de loer. Chlorofyl is van nature rijk aan magnesium.

Voedingspatroon rijk aan Chlorofyl
Eet je regelmatig (het liefst dagelijks) groene groenten? Dan maakt Chlorofyl deel uit van jouw voedingspatroon. Want zoals je inmiddels weet geeft Chlorofyl die mooie groene kleur aan planten. Voedingsmiddelen rijk aan de stof Chlorofyl zijn onder andere broccoli, groene asperges, spinazie, peterselie, sperziebonen, spruitjes, rucola, boerenkool, prei, tuinkers en andijvie. Vergeet ook de groene zeewieren en algen, zoals Spirulina en Chlorella, niet.

Chlorofyl is ook verkrijgbaar als supplement. Hierbij kan gekozen worden voor een vloeibare variant (druppels) welke je oplost in water of tabletten. Supplementeren kan raadzaam zijn wanneer je je lichaam net wat extra wilt geven. Uiteraard blijft een gezond en gevarieerd voedingspatroon de basis en dient een supplement niet als vervanging hiervan.

Chlorofyl

Conclusie
Chlorofyl is zeer geschikt voor iedereen die aan zijn of haar gezondheid wil werken middels voeding en leefstijl. Door een gezond en gevarieerd voedingspatroon, voldoende te bewegen en (waar mogelijk) tijd voor jezelf vrij te maken merk je dat (kleine) lichamelijke ongemakken kunnen verminderen. Denk hierbij aan bepaalde spijsverteringsklachten, spierkrampen, vermoeidheid en huidproblemen (waaronder acne). Daarnaast kan een gezond en gevarieerd voedingspatroon in combinatie met voldoende beweging en het verminderen van stress door bijvoorbeeld tijd voor jezelf vrij te maken helpen bij het afvallen.

Wil je graag werken aan jouw gezondheid, maar weet je niet waar je moet beginnen?
Twijfel niet langer en neem contact met ons op! Wij helpen je graag met het optimaliseren van jouw gezondheid en het aannemen van een gezond voedingspatroon en leefstijl.

Bronnen:
https://jessevandervelde.com/chlorofyl-dit-echt-zo-gezond-feiten-en-fabels-bladgroen/
https://www.revival.nl/de-veelzijdige-alg-spirulina/
https://rinekedijkinga.nl/weetjes/chlorofyl.html
https://www.alka.nl/basische-voeding-ontzuren
https://www.orthokennis.nl/nutrienten/magnesium